Pure Power Onze klanten beoordelen ons met een gemiddelde score van 8.8 / 10 - Bekijk hier onze 853 klantbeoordelingen.
0 item(s) - € 0,00
U heeft nog geen pellets toegevoegd aan uw bestelling.

0

VRAGEN? HULP BIJ BESTELLEN? +32 3 660 08 09

Veelgestelde vragen over houtpellets

 Houtpellets zijn cilindervormige korrels geproduceerd uit onbehandeld houtzaagsel en -schaafsel afkomstig uit de houtbewerkingsindustrie.
Denk hierbij aan houtzagerijen, trappenfabrieken, kozijnfabrieken etc. 

HoutpelletsDoor het droge houtzaagsel en -schaafsel onder hoge druk te persen ontstaan houtpellets. Door het persen is de energiedichtheid verhoogd en het product veel zwaarder. Een houtpellet valt na het persen niet uit elkaar doordat de lignine (bestandsdeel van hout) tijdens het persen warm wordt en als natuurlijk bindmiddel werkt.

Houtpellets hebben veel voordelen!
Met pellets stookt u CO2 neutraal en draagt daardoor bij aan een schoner klimaat

  • Hout pellets kennen een extreem schone verbranding met een laag asgehalte als resultaat;
  • Het is goedkoper dan gas en/of olie;
  • Houtpellets hebben een hoge energiedichtheid;
  • Houtpellets kunnen verbrand worden in volledig geautomatiseerde houtpelletkachels en –ketels;
  • Houtpellets zijn schoon en stinken niet bij verbranding;
  • Hout pellets zijn handelbaar;
  • Houtpellets zijn makkelijk op te slaan en minder volumineus dan alternatieve warmtebronnen;
  • Dankzij de certificering weet je wat je koopt.

We kunnen in tekst uitleggen hoe houtpellets gemaakt worden, maar dit filmpje spreekt voor zich!

De kwaliteit van houtpellets wordt bepaald door de kwaliteit van de grondstof. De grondstof moet droog, schoon, vers, constant, uniform en niet vervuild verontreinigd  zijn. Om vervolgens een perfecte houtpellet te persen moet de juiste pers, de juiste vochtigheid en de juiste druk worden gebruikt. Dit is het basisprincipe voor het produceren van goede houtpellets.

Koop gecertificeerde houtpellets
ENplus en DIN plus gecertificeerde houtpelletleveranciers zijn verplicht om de juiste grondstof te gebruiken. Ook worden er strenge eisen gesteld aan het productieproces. Jaarlijks worden deze bedrijven geïnspecteerd door onafhankelijke auditors.

Er zijn ook houtpellets op de markt die gemaakt worden van verontreinigde grondstoffen. Deze pellets zijn slecht voor uw kachel en het milieu. Verontreinigde grondstoffen zijn bijvoorbeeld slooppallets, sloophout, spaanplaten, etc. Hier zitten lijm-, verf- en plasticresten in die tijdens de verbranding chemische emissies vrijgeven die uw kachel en het milieu aantasten. Deze houtpellets zien er niet heel anders uit, maar zijn vaak veel goedkoper en niet gecertificeerd.

LET OP: kachelleveranciers laten hun garantie vervallen als ze constateren dat er gestookt is met niet gecertificeerde houtpellets.

Er worden vervalste houtpellets aangeboden die niet gecertificeerd zijn. Daarom is het belangrijk om altijd te controleren of het om gecertificeerde houtpellets gaat. Dit kan eenvoudig door op de volgende zaken te letten.

Logo en nummer
Controleer of de nummers corresponderen met de aanbieder. Het kan zijn dat de aanbieder onder een ander label de houtpellets verkoopt. Neem dan contact op met het bedrijf en vraag of dit klopt.Via deze link kunt u controleren of de producent werkelijk ENplus gecertificeerd is
http://www.enplus-pellets.eu/production/certified-producers/
 
Via deze link ziet u een overzicht van alle traders van ENplus houtpellets (waaronder Pure Power)
http://www.enplus-pellets.eu/trade/certified-traders/
 

Naaldhoutpellets
Deze houtpellets zijn geproduceerd uit 100% naaldhout en hebben een lichte kleur afhankelijk van het soort naaldhout. Deze houtpellet is in Europa de bekendste en meest voorkomende soort. Deze houtpellets kenmerken zich door een schone verbranding, een hoge energiewaarde, lage asgehaltes en weinig onderhoud. Wel blijkt in de praktijk dat houtpellets waar ook loofhout in zit meer warmte afgeven in een houtpelletkachel.

Mix naald/loofhoutpellets
Deze houtpellets worden geproduceerd uit een mix van naald- en loofhout. De meest voorkomende mix is eiken, beuken en naaldhout. Deze houtpellet bestaat bijna altijd minimaal uit 20% naaldhout. Anders zou het te veel energie kosten om het te persen i.v.m. het harde karakter van loofhout. Deze houtpellets kenmerken zich door een intense warmteafgifte en een iets hoger asgehalte dan 100% naaldhout pellets.

Vraag bij deze houtpellets altijd naar een analyse. Een naaldhoutpellet waar heel veel schors in zit is ook bruin van kleur, maar niet geschikt voor uw kachel. Let dan goed op het asghalte. Deze mag niet hoger zijn dan 0,7%.

mix (naaldhout/loofhout) pelletsnaaldhout pelletsHoutpellets zijn een natuurproduct.

Houtpellets worden geproduceerd uit natuurproducten, waarvan de samenstelling en de kleur (per seizoen) kunnen wisselen. Houtzagerijen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een kapperiode en maken gebruik van vers hout of hout dat al langer in opslag ligt.

De gebruikte grondstof heeft invloed op de kleur van de houtpellets. Daarnaast is geen boom exact hetzelfde.

Binnenkort treft u hier een filmpje dat laat zien hoe de houtpellets bij u worden afgeleverd.

1kg houtpellets        =    0.53m3    aardgas
1kg houtpellets        =    0,5l stookolie    

Hoe lang kun je stoken met een 15 kg zak houtpellets?

1 kilo houtpellets bevat afgerond 5kw/h. Dit houdt in dat een houtkachel van 7kw op vollast (dit is de warmste stand) ongeveer 1 kilo per 40 minuten verbruikt. Met een 15 kg zak kun je 10 uur voluit stoken.  

Tabel brandduur houtpellets

Het rendement van de kachel heeft invloed op de brandduur.

Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof. Ten eerst en bovenal omdat er gewerkt wordt met een afvalproduct. Wanneer er niets mee gedaan wordt zou het gaan rotten en vervolgens CO2 uitstoten. Daarnaast is het zo dat de CO2 die in de houtpellets zit, gedurende de levenscyclus van de boom is opgenomen. Bij de verbranding wordt vervolgens weer evenveel CO2 uitgestoten. Hierdoor wordt er (anders dan bij fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie) geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer.

Stiftung Warentest heeft het volgende vastgesteld:
Rekening houdend met de CO2-uitstoot door de productie en het transport van pellets zal een pelletverwarming slechts een vijfde van de uitstoot van een stookketel op fossiele brandstof vrijgeven. Verwarmen met pellets is een actieve en persoonlijke bijdrage aan het bestrijden van de klimaatverandering.

CO2 Cyclus pellets 

Houtpellets zijn gemaakt van schone gedroogde houtresiduen, afkomstig van ontschorste bomen. De pellets worden optimaal verbrand in speciaal ontworpen kachels/ketel. Hierdoor is de as die overblijft minimaal en niet te vergelijken met brandhout.

Onze pellets, die in zakken verkrijgbaar zijn, hebben een maximaal asgehalte van 0.5%. Vaak is dit asgehalte nog veel lager. Het as zit overigens vol met voedingsstoffen voor planten en is absoluut niet chemisch. Het as kunt u dan ook uitstekend als compost in de tuin gebruiken.

Houtpellets PurePower

Goed geconditioneerd kunnen houtpellets jaren worden opgeslagen. Geconditioneerd houdt in binnen een ruimte waarbij de temperatuur constant is en de vochtigheidsgraad constant en laag is.

De pallet bevat 65 zakken met een totaal gewicht van 975 kg. De zakken houtpellets liggen gestapeld op een blokpallet van 100 x 120cm. De hoogte van de totale pallet gestapeld is ongeveer 150 à 160 cm hoog. 

Ja, er zijn in de toekomst zeker voldoende houtpellets. Het potentieel voor houtpelletproductie is nog lang niet aangewend. In Europa wordt er bijvoorbeeld slechts in 60% van de bossen (duurzaam) gekapt. Hier is nog volop ruimte voor groei. De echte potentie ligt echter buiten Europa in landen als Amerika, Canada, Zuid Amerika, Azie etc. In die gebieden is veel bosbouw en daarmee ook veel houtresiduen. Het vervoeren van houtpellets vanuit deze landen naar bijvoorbeeld Rotterdam per boot is relatief goedkoop en en heeft een minimale impact op het milieu.

Huidige markt omvang
In 2014 was de jaarlijkse productiecapaciteit met 28 miljoen ton houtpellets (28.000.000.000 kg) al aanzienlijk. In 2014 zijn er 25,4 miljoen ton houtpellets verhandeld. Dit geeft aan dat er nog veel meer geproduceerd kan worden. Op het moment worden er veel nieuwe fabrieken gebouwd en zal de markt stabiel doorgroeien. Dit is ook gebleken in de laatste jaren waarbij de markt hard is gegroeid maar de prijs stabiel bleef.

Dit filmpje laat zien hoe Pure Power pellets worden opgezakt.

Nee, er worden geen extra bossen gekapt. Pure Power. Daar worden bomen blij van!Sterker nog, door duurzaam en verantwoord te kappen groeien bossen sneller. Hierdoor wordt er jaarlijks nog eens extra CO2 opgenomen.

Bezorging
De houtpellets worden thuisbezorgd. De pallet bevat 65 zakken met een totaal gewicht van 975 kg. De zakken pellets liggen gestapeld op een blokpallet van 100 x 120cm. De hoogte van de totale pallet gestapeld is ongeveer 150 à 160 cm hoog.

Aflevering
Gratis aflevering in heel België*

De vermelde prijzen zijn inclusief aflevering. 

Wanneer u vóór 15:00 uur bestelt, vindt de aflevering plaats (op werkdagen) binnen 48 uur en/of op een door u geselecteerde (werk)dag.Onze chauffeurs rijden dagelijks onze houtpellets naar verschillende adressen door België. De planning van de afleveringen hebben wij uitbesteed aan onze transporteur Mainfreight. De pallets met houtpellets worden tot op de stoep geleverd. In overleg met de chauffeur kan indien praktisch mogelijk de pallet ook op een andere plek worden neergezet. Hierin is het besluit van de chauffeur bepalend en kan enkel ter plaatse worden bepaald.

 De bezorging vindt plaats tussen 8.00 en 18.00 uur.
 De pallets worden tot op de stoep geleverd. Op inzicht van de chauffeurs en praktische mogelijkheid kan de pallet ook worden neergezet op een door u gewenste plaats.  
 U ontvangt van onze transporteur Mainfreight een track en trace code waarmee u online uw bestelling kunt volgen.  
 De pallet wordt veelal geleverd met bakwagen, die is uitgerust met een elektrische transpallet.

Een elektrische transpalletwagen is een kleine heftruck die achter de vrachtwagen hangt. De elektrische transpalletwagen wordt gebruikt om de pallet met zakken houtpellets uit de bakwagen te halen en bij u op de juiste plek te bezorgen.

Heeft u vragen over de (on)mogelijkheden van de aflevering met elektrische transpalletwagen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Klachten

Het is natuurlijk vervelend als u een klacht heeft over de dienstverlening zoals u die ervaren heeft.
Toch vragen wij u vriendelijk om uw klacht via schriftelijk aan ons door te geven.
Dit kan per e-mail of per post.
Onze medewerkers zullen de klacht bekijken en proberen deze naar ieders tevredenheid op te lossen.

Onze gegevens:

Pure Power B.V.

Rijksstraatweg 102
7383 AV  Voorst gem. Voorst
of 
Postbus 90 
7390 AB Twello 
E-mail: info@purepower.nl 

Na ontvangst van uw klacht ontvangt u van ons een bevestiging. Wij zullen uw klacht binnen 14 dagen na ontvangst beantwoorden, mocht het meer tijd nodig hebben, dan zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.

Mocht u dit niet op prijs stellen, dan kunt u ook altijd contact op nemen met de afdeling bemiddeling van Stichting Webshop Keurmerk waar (Onlinehoutpellets.nl) bij is aangesloten.